Brendon Gordon Architects


Mission Street:

aka

BGA Studio


In the midst of the rollercoaster that was 2020, we rescued a tired 1970’s ‘granny flat’ and carved out a vision to transform it into a new studio for BGA...

Situated across from the historically significant Elms, the site looks directly at an expanse of flourishing gardens and mature trees - a breath of fresh air in the avenues.

The redesign pays homage to one of Brendons inspirations, Sir Ian Aithfeild, taking notes from this project of his from the same era... 

Mission Street captures the eye with a long striking gable with one large square window placed high and off-centre.

This gable is accentuated by the exaggerated length of the chimney, and the small perpendicular gable of the meeting room. 

Waving good-bye to all white-picket fences, we reimaged the peremeter fence to extend directly from the house, creating a courtyard for Chichi (the office dog) to be entertained (or entertain?).

Inside the spaces are generous and open, fostering a creative and collaberative working environment. 

Sneaking views of the harbour the upstairs loft is home to an ‘artist en residence’ - while also providing space for expansive use of new creative mediums - encouraging an element of spoteniety essential for radical new designs. 

Eyes peeled for the reveal of the new studio...
The vision:

The start:


Half way:


Almost complete - landscaping and finishing touches to go!





On the drawing board:


The Rawstorn Residence


A dream job, for dream clients.








Sustainable by design: 


Blackwood Lodge



In 2017 BGA was approached by some lovely clients seeking to make the most of a very unique site situated on waterfront of the Tauranga Harbour.

Central to their breif was building a home that is ecologically concious, aware of the stressors facing our planet and respectful to the natural environment.

Blackwood lodge is the outcome of time spent by both the architect and the clients on the land, learning its unique qualities and spatial topography.

As you move in and around the building the design presents many viewshafts and connections to the environment.

The spaces around the building are considered as just as important…context.

Blackwood lodge is all about recycling, reusing and making energy conscious design decisions, respecting the existing structure and being very close to nature.

No effort was spared in upholding this ethos, to the extent that many of the trees used in this build were grown, cut and sawn on site - tremendously reducing the carbon footprint of the materials whilist evolving the locally sourced nuance.

Before building on the site, the clients spent time developing an extensive vege-garden, with the intention of providing whole organic fruits and vegetables for both themselves and  the local community... and for WOOF’ing adventurers!

Throughout the build, the values of shared care, sociability and conciousness shaped design decisons. Blackwood lodge is self sufficent in terms of power and water, and the home works for two people or twenty - an entertainers dream.

Blackwood lodge orientates to north, to the sun key to good sustainable design principles.

With considered rooflight glazing and skylights placement allowing additional natural light admittance. Natural ventilation is achieved with controllable apertures and the perimeter verandas. 








Photovoltaic panels on the house roof generate power for the ducted air conditioning system, pool pumps, water pumps and the car.

New Cedar joinery with sashes opening inwards and being side and bottom hung replaces the original cedar joinery

Any reusable materials were given to a local artist neighbour for his own house, swaste was minimised
A hydronic solar system sits on the poolhouse roof providing all the hot water for the house, and cottage plus the swimming pool, spa pool and supplies the underfloor heating system.  Designed and installed  by the clients local genius friend.

These systems are monitored and driven by a C-Bus automation system which also drives the custom LED lighting system, music, data and fireplaces.

Blackwood lodge has double the required roof and wall insulation and timber joinery help improve the building envelope performance.

The original bricks were reused however there were not enough and we could not source any to match so opted to plaster the face of the added bricks hence the plastered bagged finish.

The cedar weatherboards generate from the brick ,window and door head datumn line refencing the original design.  

A contrasting smaller profile weatherboard is introduced to the occupied spaces under the verandahs, entrance and garage doors.

Locally sourced Macrocarpa soffits were reintroduced.

Blackwood Lodge enrols smart technology systems and good design decisions .

Blackwood lodge is an exemplary in terms of its sustainability initiatives with environmentally conscious and motivated clients.









An innery city gem:

The Bowker Residence

The Bowker Residence is an example of the different spatial experiences that can be achieved on an compact urban site.

Designed to maximise privacy in the midst of the city, this design creates a sense of discovery that beckons there is more to the house than appears from the road.

The concrete preimeter wall is a simple but effective tool in creating feelings of both intamicy and protection. Upon entering the space, one immediately feels a sense of calm as a result of the designs pared-back simplicity.

It feels like a safe haven, inviting you to slow down and decompress... this is a space where you can escape the pulls of day to day life and switch off...


Mount Surf Club proposal


As one of the most iconic sites in the Mount (if not thee most iconic site), the Mount Mauganui Lifeguard Service building has the potential to set a design precedent for public buildings in the area.

After seeing the initial proposal, BGA leapt in to action, putting together a full concept design with the same requirements to illustrate what could be...

The design utilises the existing structure that was on the site, while creating bountiful spaces of shade and areas to entertain, putting forward the idea that the surf club can be used during the winter as an extraordinary venue.

Unfortunately the fate of the site was was sealed...

Moving forward, we are actively offering our services to the approprite entities when public spaces and public buildings are up to be redesigned.